Zupa krem z buraków- przepis

Zupa krem z buraków przepis !

Jesień już w pełni, dlatego warto korzystać z jej darów. Jednym z polskich, sezonowych warzy jest oczywiście burak. Dzisiejsza propozycja obiadowa to krem z buraków. Poprzednio udostępniłam przepis na pastę z pieczonych buraków, który możecie znaleźć tutaj . Pisałam w nim, że te warzywa lepiej przygotowywać w większej porcji, aby nie marnować czasu.

Zupa krem z buraków- lista składników na 1 porcję:

  • 2 małe buraki 160 g
  • 1 mała cebula 50 g
  • sok z pomarańczy 100 ml
  • 1 mały ząbek czosnku 5g
  • przyprawa tymianek suszony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • bulion warzywny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 15 g

Wykonanie :

Buraczki umyć, zawinąć w kawałek folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę. Im mniejsze kawałki przygotujemy tym krótszy będzie czas, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Na patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć, następnie wlać sok z pomarańczy oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować na puree i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło 🙂

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *