Pasta z buraków- przepis na wegańską pastę

Pasta z buraków- szybki i zdrowy przepis

Pasta z buraków to idealny sposób na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Dodatkowym plusem past warzywnych jest fakt iż mogą one zastąpić nam tłuszcze, których zdecydowanie używamy za dużo w naszej codziennej diecie. Zawsze staram się układać jadłospisy w taki sposób aby nie robić podwójnej pracy w kuchni. Zanim zrobisz pastę z buraków pomyśl, czy nie warto upiec więcej tych warzyw i przygotować np. zupę krem ? Ja za jednym razem piekę zazwyczaj z kilogram tych warzyw, część wykorzystuję na zupę, drugą część na pastę z buraków czy sałatkę. Staram się też tak uczyć swoich pacjentów ” jeśli piecze Pan/i kurczaka można upiec więcej by zostało na kanapki następnego dnia”. W ten sposób oszczędzamy czas i płacimy niższe rachunki za prąd. 

Co potrzebujecie do przygotowania pasty z buraków ?

Składniki na 1 porcję pasty z buraków: 

 

-1/2 szklanki czerwonej fasolki konserwowej 60 g

-mały burak 80 g

-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

-1 łyżeczka chrzanu 5 g

-1 łyżeczka soku z cytryny 5 g

-sól i świeżo mielony czarny pieprz( ale może być również taki gotowy z torebki)

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Pamiętajcie im mniejsze kawałki użyjecie tym krócej bedą się one piec. Następnie gotowe i przestudzone buraki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na pieczywie pełnoziarnistym.

Polecam jest bardzo smaczna!
Przetestowane smakowo na dwóch mężczyznach ponoć pycha ! Tutaj pozdrowienia dla mojego taty, który w życiu kieruje się ” jeśli mówisz, że to zdrowe to zjem ” 🙂 Oby każdy z nas miał takie podejście do żywienia ! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *