Pełnoziarniste pierniczki- przepis

Pełnoziarniste pierniczki, przepis na szybkie i mięciutkie ciasteczka

Nie zdążyliście zrobić pierniczków na święta ? Nic nie szkodzi, bo ja mam dla Was prosty przepis na pierniczki, które nie trzeba przygotowywać wcześniej, ponieważ są miękkie już po upieczeniu. Nie jestem fanką skomplikowanych przepisów, ale ten zdecydowanie do takich nie należy. Ciasto wyrabia się szybko i łatwo rozwałkowuje, dzięki czemu mamy czas przygotowywania innych świątecznych potrawy.

Składniki:

3 szklanki mąki pszenne pełnoziarnistej ok. 400 g
4 łyżki miodu 75 g
1/2 szklanki cukru 50 g ( jeśli przygotowujesz pierniczki z lukrem odejmij 25g cukru )
2 łyżeczki sody oczyszczonej 10g
2 łyżki masła ok. 10 g
1 duże jajko 60 g
1/2 szklanki mleka 110 g
Przyprawa do piernika 15 g
1 łyżeczka cynamon 4g

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę i dodać gorący miód, wymieszać nożem krojąc ciasto. Ciągle miesząc dodać po kolei suche składniki:cukier, przyprawy, sodę, a następnie jajko i masło. Aby połączyć składniki, należy dolewać stopniowo ciepłe mleko i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawywać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, w zależności od grubości.

Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj.

Wesołych Świąt !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *