Wegański mus czekoladowy z aquafaby
Nie jestem fanką słodyczy, ale ten czekoladowy mus skradł moje serce ! Jest prosty, szybki i taki smaczny, że musiałam szybko zrobić zdjęcie, aby nie zjeść całej porcji na raz. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to jeszcze jest to deser 100% wegański.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody z ciecierzycy ( aquafaba)
- świeże owoce
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, ok. 6 minut. Do ubitej aquafaby dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek i odstawić na parę godzin do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami.
Jeśli jesteście chętni na więcej zdrowych i szybkich przepisów, zapraszam Was tutaj.