Makaron z fetą i bobem

Makaron z fetą i bobem

Makaron z fetą i bobem to pomysł na nowe danie zainspirowane Waszymi pomysłami, które nadesłaliście jakiś czas temu. Ja osobiście bardzo lubię bób, choć do niedawna rzadko go przygotowywałam. Aktualnie trwa sezon i aż szkoda z niego nie skorzystać. Z tego względu na bloga wędruje przepis na szybki i smaczny obiad.

Makaron z bobem i fetą składniki:

  • makaron z pszenicy durum lub pełnoziarnisty 100 g
  • ser feta 75 g
  • papryka żółta 70 g 1/2 sztuki
  • cebula 25 g 1/4 sztuki
  • puszka pomidorów 120 g 1/2 puszki
  • papryka zielona 70 g 1/2 sztuki
  • bób 50 g garść
  • oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
  • przyprawy: oregano, majeranek, tymianek, sól, pieprz , słodka papryka

Makaron z bobem i fetą przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilkę podsmażyć, dołożyć pomidory i dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw razem z przyprawami.. W międzyczasie ugotować bób w lekko posłodzonej wodzie, pod koniec gotowania dodać dodatkowo sól. Gotować od 15 do 20 minut aż skórka stanie się pomarszczona, a ziarna miękkie. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem, posypać pokrojonym serem i ugotowanym bobem.

Makaron z bobem i fetą wartość odżywcza:

  • Energia 708 kcal
  • Białko 31,3 g
  • Węglowodany 96,4 g
  • Tłuszcze 24,8 g

Jeśli szukasz innych inspiracji na posiłki zapraszam Cię do zakładki przepisy. 

Bądź na bieżąco z moimi najnowszymi wpisami i zaobserwuj mnie na Fb i IG. \

makaron-z-bobem-dietetyk-chorzow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *