Chleb pszenny pełnoziarnisty

Chleb pszenny pełnoziarnisty

Chleb pszenny pełnoziarnisty to coś bez czego nie wyobrażam sobie poranka albo kolacji ! Uwielbiam pieczywo, w ciągu dnia zawsze zdarza mi się zjeść kanapki czy dołożyć kromkę do sałatki. Z tego względu długo szukałam idealnego przepisu, który z chęcią będę powtarzać.  W końcu mi się udało, dlatego dzielę się z Wami przepisem ! Koniecznie wypróbujcie, rewelacyjnie smakuje z domowym hummusem lub quacamole !

Chleb składniki

  • drożdże świeże 40 g
  • łyżeczka cukru 5 g
  • 300 ml mleka
  • 25 oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąka pszenna typ 1850

Chleb wykonanie

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży, a następnie dodać oliwę i mąkę wymieszaną z solą. Ciasto można wyrobić w thermomix, ręcznie lub w mikserze ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Gotowe ciasto odłożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Foremkę posmarować tłuszczem lub zostawić bez smarowania jeśli używacie sylikonowych foremek. Ja używam formy o wymiarach 11/24 cm.

Po 30 minutach wyrobione ciasto przełożyć do do formy i odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie piec 30 minut  w temperaturze 200 stopni.

Wartość odżywcza w 1 kromce 32 g

  • 64 kcal
  • białko 1,8
  • węglowodany 12 g
  • tłuszcz 1 g

Inne zdrowe przepisy znajdziecie tutaj !

Jeśli chcecie być na bieżąco z najnowszymi postami koniecznie polubcie mój profil na Fb i IG  !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *