Szybkie obiady z makaronem- 3 szybkie przepisy
Szybkie obiady z makaronem to wpis dla tych, którzy tak ja, nie przepadają za gotowaniem 🙂 Niemniej jednak, samodzielne przygotowanie posiłków to naprawdę ważny element redukcji masy ciała. Pomóc mogą w tym szybkie i proste w wykonaniu przepisy ponieważ zaoszczędzony czas można przeznaczyć np. na “ładowanie baterii”.
A to niestety jest ważny element zmiany nawyków żywieniowych ponieważ bez odpoczynku ciężko jest znaleźć motywację do działania.
Dodatkowo skomplikowane przepisy często zniechęcają do gotowania, chociaż ono w samo w sobie może, ale nie musi być przyjemnością.
Ja gotuję ponieważ wiem, że jest to droga do lepszej sylwetki i przede wszystkim zdrowia. Dlatego pomimo tego, że nie przepadam za tą czynnością, to nadal wymyślam i dzielę się z Wami moimi przepisami.
Dzisiaj wrzucam Wam 3 pomysły na obiad z makaronem, bo wiem, że uwielbiacie takie dania !
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi szybkimi przepisami ? Zapisz się do mojego newslettera, a w zamian dostaniesz próbny jadłospis !
Szybkie obiady z makaronem- przepis nr 1
Zupa tajska z makaronem ryżowym i ciecierzycą
Składniki na 1 porcję
- 300 ml Bulion warzywny – koniecznie sprawdź mój przepis na domowy bulion warzywny
- 25 g Cebula – 1/4 sztuki
- 150 g Ciecierzyca bez zalewy, puszka
- 10 g Curry, w proszku
- 5 g Czosnek- 1 ząbek
- 50 g Fasolka zielona, surowa
- 5 g Korzeń imbiru, surowy
- 30 g Kukurydza, konserwowa – 2 łyżki
- 30 g Makaron ryżowy
- 50 ml Mleczko kokosowe
- 5 ml Oliwa z oliwek
- 90 g Pomidor – 1/ 2 sztuki
Przygotowanie
Makron ryżowy ugotować w wodzie według wskazówek na opakowaniu.
W międzyczasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir.
Jak cebulka się zeszkli, dodać fasolkę, ciecierzycę, przyprawę curry i smażyć jeszcze ok 5 minut. Po tym czasie dodać kukurydzą, pokrojonego w kostkę pomidora, zalać bulionem i gotować ok 10 minut.
Następnie dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i kontynuować gotowanie kolejne 5 minut.
Podawać z makaronem i sokiem z cytryny lub limonki.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 550 kcal
- Białko ogółem 18.70 g
- Tłuszcz 17.29 g
- Węglowodany ogółem 84.92 g
Szybkie obiady z makaronem- przepis nr 2
Makaron z pieczonymi warzywami i fetą
Składniki:
- 100 g Bakłażan
- 100 g Cukinia
- 5 g Czosnek
- 1 g Majeranek, suszony
- 50 g Makaron razowy, świderki
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 100 g Papryka czerwona
- 100 g Pieczarka uprawna, świeża
- 100 g Ser typu “Feta”
- 20 ml Sok z cytryny
- 1 g Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 592 kcal
- Białko ogółem 29.60 g
- Tłuszcz 28.36 g
- Węglowodany ogółem 58.70 g
Szybkie obiady z makaronem- przepis nr 3
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
Składniki:
- 1 g Bazylia, suszona
- 50 g Cebula
- 30 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 60 g Makaron pełnoziarnisty
- 45 g Marchew
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Oregano, suszone
- 200 g Pomidory w puszce
- 60 g Tuńczyk w sosie własnym
Sposób przygotowania
- Wartość energetyczna 481 kcal
- Białko ogółem 26.83 g
- Tłuszcz 13.56 g
- Węglowodany ogółem 68.05 g
Więcej szybkich przepisów znajdziesz na moim blogu ! Nie zapomnij też odwiedzić mojego facebooka oraz instagrama !