Jak szybko gotować ?
Szybkie przygotowywanie posiłków to umiejętność, która zdecydowanie pomaga w zdrowym odżywianiu. Znacznej większości ludzi, z jakimi współpracuje zależy na tym, aby jak najmniej czasu spędzić w kuchni. Im więcej czasu zaoszczędzimy na gotowaniu, tym większa szansa na odpoczynek, a on jest podstawą zmiany nawyków żywieniowych.
Znając potrzeby swoich podopiecznych przygotowałam dzisiejszy wpis. Jeśli tematyka tego artykułu Was ciekawi to myśle, że spodoba Wam się również wpis z 4, ultra szybkimi przepisami na obiad.
Przechodząc do sedna. Jak to zrobić, aby szybciej gotować ?
Jak szybko gotować, wskazówka nr 1 : Planujcie posiłki i zakupy !
Dobrze zrobiony plan posiłków i kompletna lista zakupów to podstawa ! Wyobraźcie sobie taką sytuacje.
Wracacie do domu po ośmiu godzinach pracy, w końcu zdecydowaliście, że zrobicie spaghetti, ale okazuje się, że nie macie makaronu…. Ubieracie się i idziecie do sklepu. W sklepie zanim dojdziecie do półki z makaronem, zabieracie po drodze czekoladę, do tego orzeszki i wracacie do domu po 15 minutach stania w kolejce. Zaczynacie przygotowywać posiłek, a w międzyczasie kiedy gotuje się makaron, pochłaniacie zakupione wcześniej przekąski.
Zobaczcie ile czasu i kcal moglibyście zaoszczędzić, gdybyście odpowiednio przygotowali listę zakupów. Aby Wam to ułatwić przygotowałam zupełnie darmowe planery do pobrania. Koniecznie korzystajcie !
Odpowiednio przygotowana lista zakupów i plan posiłków, zdecydowanie oszczędzają mnóstwo czasu. Bez tego ciężko mi sobie wyobrazić zdrowe odżywianie, dlatego ten temat pojawia się u mnie dość często.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 2 : Gotujcie na dwie porcje
Wszyscy to wiedzą, mało kto robi… Myślę
, że nie muszę tu pisać, jak bardzo takie działania oszczędzają czas. Mogę Wam jedynie powiedzieć jak ja to robię w praktyce.
Kompletną listę zakupów i posiłki planuję w sobotę, bo wtedy mam możliwość zrobić zakupy na cały tydzień. Skupiam się głównie na obiadach, ponieważ obiady są moi zdaniem tym najbardziej problematycznym posiłkiem. Dlatego szykuję w tym celu coś ekstra, obserwujcie mój newsletter. Dodatkowo za sam zapis dostaniecie ode mnie przykład właśnie takiego szybkiego i prostego jadłospisu !
W poniedziałek robię zazwyczaj danie jednogarnkowe na dwa dni, potem środa, czwartek kolejne danie jednogarnkowe na kolejne dwa dni. Piątek zdarza mi się jeść jakieś półgotowce, które często polecam na facebooku. Sobota i niedziela zostaje na eksperymenty w kuchni, jedzenie na mieście albo klasyczne polskie obiady, których przygotowanie wymaga więcej czasu.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 3 : Róbcie kilka posiłków na raz
Jeśli planujecie naleśniki w niedzielny poranek to możecie od razu przygotować podwójną porcję, którą wykorzystacie np. do obiadu czy kolacji. W praktyce może to wyglądać tak, że na śniadanie zjecie naleśniki z twarogiem truskawkowym, na obiad makaron ze szpinakiem i serem, a na kolację naleśniki ze szpinakiem i serem. Robiąc śniadanie i obiad, macie już kolację z głowy.
Kolejny przykład to chili con carne, mi zawsze zostaje za dużo farszu, dlatego kolejnego dnia wykorzystuję go do tortilli. Podobnych pomysłów i kombinacji możecie stworzyć mnóstwo.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 4 : Nie jedzcie dwudaniowych obiadów !
Oczywiście nie ma w tym nic złego aby zjeść zupę i drugie danie, ale według mnie to totalna strata czasu. Oczywiście samo przygotowanie dwóch posiłków jednocześnie jest rewelacyjnym sposobem aby wyjść z kuchni szybciej. Skoro już i tak brudzicie garnki czy pilnujecie gulaszu, to gotowanie obok zupy nie powinno sprawić trudności. Uważam, jednak, że lepiej taką zupę zjeść po prostu na kolację zamiast na obiad.
W Polsce jemy mnóstwo pieczywa, czasem nawet trzy, cztery razy dziennie. Mając przygotowaną zupę dla całej rodziny na obiad, sami możemy zaoszczędzić czas, jedząc ją jako ostatni posiłek, zamiast wspomnianych wcześniej kanapek.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 5 : Mroźcie półprodukty
Skoro już jesteśmy przy gotowaniu zup i gulaszu, to świetnym trikiem, który oszczędza sporo czasu to mrożenie warzyw lub przygotowywanie gotowych bulionów. Na moim blogu znajdziecie przepis na taki gotowy jarski bulion. Ja używam go niemalże do wszystkich dań jednogarnkowych.
Jeśli zdarza Wam się gotować jakieś zupy i wykorzystujecie np. 1/2 pietruszki, 1/4 selera, 1/3 marchewki to warto od razu zetrzeć całe warzywa i zamrozić. W ten sposób uzyskuje się gotowe zestawy, które później wystarczy wrzucić bezpośrednio do gotującej się wody. W taki sposób zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i pieniądze. Od kiedy stosuję ten trik w mojej kuchni, w końcu nie mam niepotrzebnych kawałków marchewki czy zeschniętej pietruszki.
Mrozić można również takie produkty jak pieczywo. Jeśli po ulubiony chleb musicie jeździć na drugi koniec miasta to idealną opcją może być kupowanie większej ilości i mrożenie na zapas.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 6 : Przygotujcie obiady awaryjne
Do zamrażarki możecie wkładać nie tylko pojedyncze produkty, ale i całe dania. Leczo, zupy krem, gulasze świetnie nadają się do domowego wekowania lub mrożenia. Można je przygotować nawet na kilka porcji. Posiadanie takich awaryjnych dań nie raz uratowało mnie od głodu i podjadania.
Warto gotować w większej ilości, nie tylko do zamrożenia. Jeśli na obiad planujecie makaron lub ryż, to najlepiej ugotować większą porcję i dołożyć do sałatki następnego dnia zamiast pieczywa. Podobnie mięso, można oszczędzić sporo czasu, jeśli przygotujecie pieczone plastry mięsa w czasie robienia obiadu i wykorzystacie je potem do kanapek na kolację.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 7 : Upraszczajcie sobie dania !
Odnoszę wrażenie, że sporo osób uważa iż, zdrowe gotowanie czy odżywianie się polega na łączeniu miliona różnych składników. Oczywiście im więcej produktów, tym większa szansa, że dostarczycie wszystkich witamin i składników mineralnych, ale nie ma na to gwarancji.
Jedzenie prostych posiłków, ze zmiennymi warzywami czy produktami zbożowymi to też urozmaicenie. Jeśli wygodniej jest Wam jeść same kanapki na śniadanie to ok, wprowadźcie urozmaicenie w dodatkach. Nie kombinujcie za dużo, brokuł z kaszą i kurczakiem to tak samo zdrowe danie jak pulpeciki w sosie warzywnym z ziemniaczkami.
Świetnym sposobem aby ograniczyć czas w kuchni i pieniędzy w kieszeni jest również przygotowywanie obiadu z tak zwanych resztek. Jeśli w lodówce zalega papryka, por czy 1/2 puszki kukurydzy to najlepiej wrzucić wszystkie składniki do garnka, podsmażyć, dodać ugotowany makaron, puszkę tuńczyka i gotowe.
Warto korzystać też z gotowych produktów z dobrym składem. Jeśli coś jest gotowe do spożycia, wcale nie musi oznaczać, że jest niezdrowe. Aktualnie mamy mnóstwo gotowców ze świetnym składem. O tym staram się Wam przypominać nie tylko na Facebooku, ale i na Instagramie.
Jak szybko gotować, wskazówka nr 8 : Zaopatrzcie swoje szafki !
Warto trzymać w szafce produkty z długą datą przydatności aby w każdej chwili można było z nich skomponować posiłek.
Należą do nich :
- mrożonki
- oliwa, olej rzepakowy
- ogórki kiszone, marynowaną paprykę, buraczki w słoiku
- pomidory puszka, passta pomidrowa, koncentrat pomidorowy,
- strączki
- mleko UHT
- ryby w puszce np. tuńczyk
- fasola w puszce
- makarony, ryż, kasza
W ten sposób w razie braku możliwości zrobienia zakupów, można na szybko ugotować makaron, podsmażyć warzywa na patelni i dodać z tuńczyka z puszki. Gotowe 🙂
Jak szybko gotować, wskazówka nr 9 : Posiadajcie Plan B !
Lista szybkich posiłków, lista ulubionych obiadów itp. Warto mieć tak wypisane pomysły na posiłki ponieważ jest duża szansa, że w ten sposób unikniemy ciągłego myślenia o tym, co “dzisiaj na obiad”. Jeśli brakuje Wam takich pomysłów to ja właśnie przygotowuje coś ekstra ! Szczegóły już wkrótce !
Jak szybko gotować, wskazówka nr 10 : Proście o pomoc innych !
Delegowanie zadań innych osobom to dla niektórych osób to naprawdę wielka sztuka, ale warto to ćwiczyć. Dwulatek nie pokoi nam warzyw, ale nastolatek zdecydowanie już tak. Mimo to wiele osób, szczególnie kobiet nadal bierze na siebie całą odpowiedzialność za przygotowanie posiłków.
Jeśli Wasze rodziny nie są przyzwyczajone do pomagania w kuchni, możecie zawsze zacząć od małych kroków, ugotowania ryżu, pokrojenia warzyw itp. Na pewno nowe zasady mogą spotkać się początkowo z buntem, ale to są zawsze sytuacje przejściowe 🙂
Dajcie znać w komentarzu jaka wskazówka okazała się dla Was najbardziej pomocna !