Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami to moja kolejna propozycja na wiosenny obiad. Warzywa te warto włączać do naszej diety ponieważ ich sezon trwa bardzo krótko, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo !

Szparagi z jajkiem sadzonym- składniki

  • ziemniaki 200 g
  • jajka kurze 100 g – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek 15 ml
  • szparagi 150 g – 5 sztuk
  • cukinia 120 g 1/2 sztuki
  • przyprawy : majeranek, sól, pieprz
  • koperek 4 g 1 łyżeczka

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w wodzie. Szparagi umyć, odłamać twarde białe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Cukinię umyć, pokroić w plastry, następnie w ćwiartki. Połowę porcji oliwy wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem. Natrzeć cukinie i szparagi. Piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp. 200 stopni. Na drugiej połowie oliwy usmażyć jajka sadzone, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ziemniaki, jajka sadzone oraz pieczone warzywa.

Wartość odżywcza

  • Energia : 538 kcal
  • Białko 21,45 g
  • Tłuszcz 30,34 g
  • Węglowodany 47,49 g

Jeśli chcesz być na bieżąco z wszystkimi postami zaobserwuj mnie na Instagramie i Facebooku. Więcej przepisów na szybkie obiady i słodkości znajdziesz tutaj. 

szparagi-z-jajkiem-sadzonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *