Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami
Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami to moja kolejna propozycja na wiosenny obiad. Warzywa te warto włączać do naszej diety ponieważ ich sezon trwa bardzo krótko, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo !
Szparagi z jajkiem sadzonym- składniki
- ziemniaki 200 g
- jajka kurze 100 g – 2 sztuki
- oliwa z oliwek 15 ml
- szparagi 150 g – 5 sztuk
- cukinia 120 g 1/2 sztuki
- przyprawy : majeranek, sól, pieprz
- koperek 4 g 1 łyżeczka
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w wodzie. Szparagi umyć, odłamać twarde białe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Cukinię umyć, pokroić w plastry, następnie w ćwiartki. Połowę porcji oliwy wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem. Natrzeć cukinie i szparagi. Piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp. 200 stopni. Na drugiej połowie oliwy usmażyć jajka sadzone, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ziemniaki, jajka sadzone oraz pieczone warzywa.
Wartość odżywcza
- Energia : 538 kcal
- Białko 21,45 g
- Tłuszcz 30,34 g
- Węglowodany 47,49 g
Jeśli chcesz być na bieżąco z wszystkimi postami zaobserwuj mnie na Instagramie i Facebooku. Więcej przepisów na szybkie obiady i słodkości znajdziesz tutaj.