Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu

Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu

Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu to jeden z moich pomysłów na ograniczenie mięsa w diecie. Ograniczanie mięsa wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i naszą planetę ! Dlatego tym bardziej warto szukać pomysłów na wegetariańskie oraz wegańskie posiłki. Zupa meksykańska to był mój mały eksperyment przed parapetówką, na którą zaprosiłam wegetarian i przyznam szczerze, że wyszła przepyszna !

Boisz się, że strączki nie będą Ci smakować ? Zastanów się czy chętnie jesz mięso bez przypraw ? Ja nie zostałabym fanem gotowanego na parze kurczaka bez soli, pieprzu czy ziół. Pamiętaj strączki wymagają odpowiedniego doprawienia aby smakowały tak dobrze jak produkty odzwierzęce, mówi Ci to ktoś, kto uwielbia mięso 🙂

Jak doprawić tofu ?

Aby tofu nabrało smaku polecam najpierw je zamrozić, następnie odmrozić i odcisnąć nadmiar płynu. W ten sposób tofu szybciej chłonie sos sojowy i inne płynne przyprawy.

Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu- składniki

  • cebula 25 g 1/4 sztuki
  • czosnek 5 g ząbek
  • fasolka konserwowa 30 g 1/4 puszki
  • kukurydza konserwowa 30 g – 2 łyżki
  • marchew 25 g- 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 10 ml- 1 łyżka
  • papryka czerwona 65 g – 1/4 sztuki
  • papryka zielona 35-1/4 sztuki
  • pomidory puszka 120 g – 1/2 puszki
  • koncentrat pomidorowy 30 g- 2 łyżeczki
  • tofu naturalne 75 g
  • sos sojowy 5 ml – 1 łyżeczka
  • przyprawy : bazylia suszona, oregano suszone, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu- wykonanie

Tofu zamrozić, odmrozić i odcisnąć nadmiar płynu. Wymieszać z sosem sojowym. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć tofu i dołożyć warzywa. Smażyć około 10 minut, mieszając. Następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować i dodać paprykę suszoną, kukurydzę, pomidory z puszki, fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Zupa meksykańska w wersji wegańskiej z tofu- wartość odżywcza

  • Energia 359 kcal
  • Białko 18,2 g
  • Tłuszcz 17,67 g
  • Węglowodany 36,44 g

Wersja wege nadal Cię nie przekonuje ? Przepis na klasyczną zupę meksykańska znajdziesz tutaj. Inne szybkie i zdrowe przepisy standardowo znajdują się pod tym linkiem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco to polub mnie na Fb lub zaobserwuj na IG !

zupa -meksykanska-w-wersji-wege.JPG

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *