Spaghetti z tofu

Spaghetti z tofu

Spaghetti z tofu to danie, które ostatnio próbowałam zrobić, aby trochę ograniczyć mięso. Nie jestem fanką tofu, ale być może zostanę jeśli te dania będą tak dobrze smakować jak to Spaghetti. Nie uważam, że smakuje ono tak samo dobrze jak z mięsem, ale naprawdę warto spróbować ! Chociażby po to aby ograniczyć trochę mięso w swojej diecie. Ograniczenie mięsa wyjdzie na zdrowie nie tylko Tobie, ale też planecie 🙂

Spaghetti z tofu- składniki na 2 porcje

  • cebula 50 g 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 10 ml 2 łyżeczki
  • krojone pomidory z puszki 1 opakowanie
  • koncentrat pomidorowy 45 – 3 łyżeczki
  • tofu 150 g opakowanie
  • makaron pełnoziarnisty 200 g
  • sos sojowy 3 łyżeczki ok. 15 ml
  • przyprawy : bazylia, oregano, wędzona papryka, sól, pieprz

Spaghetti z tofu- przygotowanie

Aby tofu łatwo wchłaniało sos sojowy należy je zamrozić, następnego dnia odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie pokruszyć palcami i wymieszać z sosem sojowym, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę podsmażyć, a następnie dołożyć zmielone tofu i kontynuować smażenie. W razie potrzeby dolać trochę wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać pomidory, koncentrat, przyprawić bazylią i oregano. Gotować kolejne 3 minuty. Połączyć makaron z sosem, opcjonalnie przyozdobić świeżą bazylią. Gotowe !

Spaghetti z tofu- wartość odżywcza na 1 porcję
  • energia 560 kcal
  • białko 26, 8 g
  • tłuszcze 14 g
  • węglowodany 85,5 g

Jeśli szukać więcej inspiracji na zdrowe i szybkie posiłki koniecznie zaglądnij tutaj !

Aby być na bieżąco z nowościami zaobserwuj mnie na Fb i IG, gdzie informuję o nowych potrawach !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *