Jak nie marnować żywności ?

Jak nie marnować żywności ?

Dzisiaj chciałabym Wam przekazać parę moich sprawdzonych sposób jak nie marnować żywności. Temat jest dla mnie bardzo ważny ponieważ ja osobiście staram się organizować pracę w kuchni w taki sposób aby minimalizować ryzyko wyrzucania jedzenia.

Dlaczego marnowanie żywności jest złe ?

Myślę, że większość osób bardzo dobrze zna odpowiedź na to banalne pytanie. Z tego powodu wstęp uznam za formalność i nie będę się tutaj rozpisywać. Wyrzucanie jedzenia jest nieekonomiczne, nieekologiczne i z mojego punktu widzenia niemoralne. Osoby, które nie przejmują się tym tematem, uważam za takie, które nie do końca szanują fakt, iż ich na to jedzenie po prostu stać i nie dbają o wpływ tego zachowania na środowisko. 

Z tych oraz bardzo wiele innych powodów staram się układać jadłospisy w taki sposób, aby wykorzystywać całe opakowania. I wam też chciałabym pokazać, że czasem to, co wydaje się do wyrzucenia można jeszcze wykorzystać 🙂

zywnosci-dietetykchorzow

Moje wskazówki jak ograniczyć marnowanie żywności

Planuj posiłki i rób dokładną listę zakupów

Dlaczego jest to takie ważne ? Planując posiłki i robiąc listę zakupów nie wkładacie do koszyka zbędnych produktów. Mi wiele razy zdarzało się kupić jakąś rzecz bo akurat naszła mnie ochota, albo pomyślałam ” wezmę, MOŻE coś z tego przygotuję”. Potem to coś, leżało i czekało na swoją kolej, a ja orientowałam się  po czasie, że już nie mogę tego wykorzystać ponieważ straciło swoją ważność. Tym bardziej zachęcam Was do korzystania z moich plannerów, które możecie pobrać zupełnie za darmo tutaj. 

Nie ulegaj promocjom

Kup 4 opakowania, zapłać za 2. Za każdym razem jak zobaczysz taką promocję po pierwsze sprawdź datę ważności, a po drugie zastanów się czy na pewno to wykorzystasz ? Nie warto kupować na zapas, bo te zapasy okazują się po prostu zbędne.

First in, firts out,

Czyli najważniejsza zasada. Samo planowanie posiłków i robienie dokładnej listy produktów nie wystarczą, jeśli nie będziesz stosować tej złotej zasady. Mówi ona o tym, że to co pierwsze wkładasz do lodówki to w pierwszej kolejności powinieneś zużyć. Co z tego, że zaplanujesz posiłki na cały tydzień jeśli zaczniesz zużywać w pierwszej kolejności rzeczy, które mają najdłuższa datę ważności, a reszta zdąży się w tym czasie zepsuć ?

Gotowanie z resztek

Czyli coś, co uwielbiam ! 😀 Stosuje tą zasadę zawsze przed większymi zakupami czy wszelkiego rodzaju świętami. Wrzucam na patelnię wszystkie te warzywa, które zalegają w lodówce, podsmażam je na oliwie i dokładam albo ser albo mięso. Gotowe i zero zmarnowanych produktów !

Jeśli zostaje Ci jedzenie oddawaj innym

Koniecznie sprawdź gdzie w Twoim mieście znajduje się „jadłodzielnia” czyli miejsce, do którego możesz oddać żywność. Ostatnio coraz częściej popularne staję się lodówki społeczne. Do takiej lodówki można włożyć pierogi, których zrobiło się za dużo, albo ciasto, które zostało z imprezy. Osobiście uważam, że to rewelacyjny pomysł ! Jeśli nie macie takiej alternatywy to może poczęstuj sąsiada ciastem z imprezy ? 🙂

Konserwuj żywność !

Jeśli wiesz, że otwierając puszkę fasoli nie zużyjesz jej całej to zamroź, to samo z potrawami. Przygotowując większe porcje staraj się konserwować posiłki. Mrożenie, wekowanie to stare metody, ale nadal działają ! 🙂

Zanim wyrzucisz, zastanów się

Zastanów się czy da się to jeszcze jakoś wykorzystać. Zamiast pozbywać się czerstwego pieczywa pokrój je w kostkę i na suchej patelni przygotuj grzanki. Zamiast wyrzucać suchą bułkę, zetrzyj ją na bułkę tartą. Zostało Ci trochę makaronu z obiadu, dorzucić jakieś warzywa i zamiast kolejnej kanapki zjedz na kolacje sałatkę.

Macie jeszcze jakieś pomysły ? Chętnie dowiem się od Was jak Wy radzicie sobie z tym tematem w kuchni ? Koniecznie dajcie znać w komentarzu pod tym postem na Instagramie lub Fb. 

Pozdrawiam !

Ewelina Ozimek Dietetyk Kliniczny .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *