Placuszki bananowe

Placuszki bananowe, czyli słodkie śniadanie na szybko

Przyznam się Wam szczerze, że nie przepadam jakoś wybitnie za gotowaniem. Uwielbiam poznawać nowe smaki i próbować nowych rzeczy, ale muszę mieć na to czas. Zazwyczaj go nie mam więc często wybieram coś, co dobrze znam i wiem ile czasu zajmie mi przygotowanie wszystkich składników. Cieszę się, że mogę prowadzić tego blogu bo to pośrednio mobilizuje mnie do tego, aby od czasu do czasu wrzucić tutaj coś nowego. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnio ulubionym przepisem, na ultra szybkie placuszki bananowe. Ich przygotowanie zajmuje mi zazwyczaj mniej czasu niż zrobienie kawy 🙂

Składniki:

  • banan 1 sztuka ok. 120 gram
  • mąka pszenna typ. min 1850 30 gram ( ok. 2 łyżki )
  • jajko 1 sztuka 50 gram
  • oliwa z oliwek 5m ( 1 łyżeczka)
  • dowolne dodatki

Przygotowanie:

Banan rozgnieść widelcem lub zblendwać na gładką masę. Następnie dodać mąkę, jajko i miesząc połączyć składniki. Na rozgrzaną patelnię delikatnie nakładać ciasto, formując niewielkie placuszki i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Ja tym razem użyłam wiórek kokosowych, nasion słonecznika, miodu i mrożonych truskawek z których przygotowałam mus. Możesz użyć też orzechów lub innych świeżych owoców.

Inne szybkie i zdrowe przepisy znajdziecie tutaj. Zapraszam Was też do obserwowania mojego Fb i IG, gdzie zawsze na bieżąco informuje o nowościach 🙂

placuszki-bananowe-dietetyk-chorzow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *