Makaron z cukinią i krewetkami

Makaron z cukinią i krewetkami

Lubię planować makarony w jadłospisach ponieważ zazwyczaj to bardzo szybkie i proste dania. Dzisiaj makaron z owocami morza. Nie bójcie się używać krewetek w kuchni, to bardzo prosty w przygotowaniu produkt, do tego bardzo smaczny ! Ja najbardziej lubię je przygotowywać w klasyczny sposób, czyli smażone na niewielkiej ilości masła z czosnkiem i dużą ilością świeżej natki pietruszki !

Składniki na 1 porcję :

  • 60g makaronu pełnoziarnistego z dowolnej mąki
  • 7 krewetek średnich (85g)
  • 1/2 cukinii (200g)
  • 1/2 cebuli (50g)
  • oliwa z oliwek (5 g)
  • Natka pietruszki (10g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • 1/2 pomidora (90g)
  • Masło klarowane 10g

Wykonanie:

Makaron ugotować w wodzie według wskazówek na opakowaniu. Na patelni podsmażyć cebulę i dorzucić startą cukinię. Dolać niewielką ilość wody, a następnie dusić do miękkości warzyw. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec duszenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito po uprzednim usunięciu pancerza. Podsmażyć na rozgrzanym maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem minutę z każdej strony. Makaron wymieszać z cukinią, na wierzchu ułożyć krewetki i posypać świeżą natką pietruszki.

Ja lubię całe danie skropić sokiem z cytryny, ponieważ cukinią ma lekka mdławy smak.

Jeśli chcecie więcej przepisów na szybkie i proste obiady, czy desery zaglądnijcie tutaj. 

Zaobserwujecie mnie na IG i Fb aby być na bieżąco z najnowszymi przepisami.

makaron_z_krewetkami_dietetyk_ewelina_ozimek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *