Placuszki twarogowe- przepis

Placuszki twarogowe- przepis

Placuszki to moje obowiązkowe niedzielne śniadanie ! Jeśli i ty lubisz zjeść od czasu do czasu słodkie śniadanie ten przepis jest dla ciebie! Dużą zaletą tych placuszków jest to, że zawierają one bardzo mało mąki, dzięki czemu mogą go stosować nawet osoby chorujące na insulinooporność czy cukrzycę.

Składniki

  • twaróg chudy 100g 1/2 kostki
  • 1 jajko 50 g
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ. 1850
  • świeże owoce sezonowe
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów ( ja użyłam migdały )

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Zółtko wymieszać z twarogiem, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubite białka delikatnie połączyć twarogiem. Smażyć na małym ogniu na patelni teflonowej lub beztłuszczowej.

Aby dodać trochę słodyczy placuszkom można je podawać z miodem lub syropem klonowym. Ja użyłam miodu, ale świetnie sprawdzi się również dżem niskosłodzony.

Inne zdrowe przepisy znajdziesz tutaj. 

placuszki-twarogowe-przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *