Placuszki twarogowe- przepis

Placuszki twarogowe- przepis

Placuszki to moje obowiązkowe niedzielne śniadanie ! Jeśli i ty lubisz zjeść od czasu do czasu słodkie śniadanie ten przepis jest dla ciebie!

Składniki

  • twaróg chudy 100g 1/2 kostki
  • 1 jajko 50 g
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ. 1850
  • świeże owoce sezonowe
  • łyżeczka miodu
  • garść orzechów ( ja użyłam migdały )

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Zółtko wymieszać z twarogiem, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubite białka delikatnie połączyć twarogiem. Smażyć na małym ogniu na patelni teflonowej lub beztłuszczowej.

Aby dodać trochę słodyczy placuszkom można je podawać z miodem lub syropem klonowym. Ja użyłam miodu, ale świetnie sprawdzi się również dżem niskosłodzony.

Inne zdrowe przepisy znajdziesz tutaj. 

placuszki-twarogowe-przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *