Zupa meksykańska- prosty i szybki przepis

Zupa meksykańska, czyli szybko i bardzo smacznie !

Zupa meksykańska to idealna propozycja dla osób, które mają mało czasu na przygotowywanie posiłków i lubią zjeść w czasie jesiennych wieczorów coś rozgrzewającego. Dodatkowo poprzez dodatek mięsa, zupa meksykańska nadaje się również na posiłek obiadowy ! Koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Zupa meksykańska- składniki

  • oliwa z oliwek 10 ml- 2 łyżeczki
  • cebula 50 g- 1/2 sztuki
  • czosnek 5 g – 1 ząbek
  • Fasola czerwona konserwowa- 120 g – 1/2 puszki
  • Marchew – 45 g – 1 sztuka
  • Papryka czerwona- 100 g- 1/3 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy- 15 g- łyżeczka
  • Kukurydza konserwowa- 30 g- 2 łyżki
  • Wołowina- polędwica 100g- porcja
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka chili, słodka papryka, sól, pieprz

Zupa meksykańska- przygotowanie

Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć dodać mięso i marchewkę. Kontynuować smażenie koleje 10 minut, cały czas mieszając. Następnie przełożyć wszystkie składniki do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować. Następnie do gotującego się mięsa dodać, pokrojoną wcześniej paprykę, odsączoną kukurydzę oraz fasolkę. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Gotować około 30 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Smacznego ! Komentujcie, czy wam się podoba ten przepis ! Jeśli macie ochotę na więcej zdrowych i szybkich przepisów koniecznie klikajcie tutaj 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *