Dlaczego warto jeść borówki ?- Korzyści zdrowotne z jedzenia borówek

Jednym z moich ulubionych owoców jest borówka. Jest to jeden z powodów, dlaczego królują one w moich materiałach. Nie tylko cudnie smakuje, ale ma też mnóstwo cennych składników korzystnie wpływających na zdrowie. Nie sposób wymienić je wszystkie, ja wolę skupić się na najlepiej poznanym, a mianowicie na działaniu antyoksydacyjnym.

Działanie antyoksydacyjne odpowiada za pozbywanie się wolnych rodników, które przyczyniają się do występowania wielu chorób oraz przedwczesnego starzenia się organizmu. Co ciekawe borówki wykazują znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce czy warzywa ! Dzięki temu, że zawierają one antocyjany, witaminę C i E, związki polifenolowe zapobiegają nowotworom, chorobom układu krążenia, a także poprawiają wzrok i elastyczność skóry. Jeśli chcecie w pełni cieszyć się prozdrowotnym działaniem antyoksydacyjnym nie łączcie borówek z mlekiem, zawarte w nim białko wiąże polifenole obniżając ich działanie antyoksydacyjne, mleko można zastąpić np. orzechami.

To dla was za mało ? Dodam jeszcze, iż 140 gramów tych owoców zawiera zaledwie 1g tłuszczu ! Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *